Jačí krámek      


Pár slov o čaji

Čaj pochází z neopadavého keře, kterému se daří ve vyšších nadmořských výškách, ve vlhčích oblastech tropů a subtropů. Podle způsobu zpracování (fermentace) můžeme rozdělit čaj do tří skupin: černý čaj (fermentovaný), zelený čaj (nefermentovaný) a oolong (polofermentovaný).

Čaj má svou pravlast v Číně, jeho pěstování se rozšířilo do mnoha zemí Asie, Afriky a v menší míře i Latinské Ameriky. V současnosti jsou největšími producenty Indie a Čína, které však většinu vyprodukovaného čaje sami spotřebují, a Srí Lanka a Keňa, odkud se naopak většina vypěstovaného čaje vyváží. Mezi významné pěstitelské země patří mimo jiné Turecko, Indonésie, Japonsko nebo Írán. Čaj se pěstuje výlučně jako plantážní plodina. Samotné pěstování a sklízení je velmi pracovně náročné - v tropických oblastech se lístky sbírají po celý rok. Tuto práci vykonávají převážně ženy, které do košů nošených na zádech sbírají lístky z horních částí keříků. Čajové lístky se musí zpracovat ještě týž den.

Balení partnersky obchodovaného čaje poskytuje pracovní místa přibližně pro dva tisíce žen na Srí Lance. Tento projekt začal fungovat v roce 1985 v regionu Dambadeniya (oblast s velmi vysokou nezaměstnaností), 120 km od hlavního města Kolomba. Ženy pletou malé trávové košíčky, do kterých se čaj balí. Celý proces balení čaje se tak odehrává v místě původu. Zaměstnankyně si zde vydělají 2 000 až 3 000 rupií za měsíc, což je na místní poměry slušná částka. Jejich rodiny mají tak více peněz, čímž je partnerský obchod přínosný i pro místní řemeslníky a obchodníky. Aby byla zachována kvalita čaje, jsou sbírány jen čerstvé a jemné lístky. Nechávají se 17 hodin rovnoměrně sušit proudem vzduchu. Následně jsou pak lístky 60 nebo 90 minut strojově rolovány, aby se umožnila následná fermentace. Tím je získáno požadované aroma a chuť. Po fermentaci se lístky dosuší, čímž se výroba černého čaje uzavírá. Při výrobě zeleného čaje proces fermentace odpadá. Následně jsou listy roztříděny do čtyř skupin. Při ekologickém pěstování na plantáži nejsou používány herbicidy ani umělá hnojiva. Jako přírodní hnojivo slouží v místě pěstovaná mimózóvá či guatemalská tráva. Kromě toho se sbírají části různých místních rostlin, aby se půda obohatila o výživné látky. Ochranu čajovníkových keřů zajišťuje prostředek ze sedliny semen nýmovníku (Azadirachta indica), který posiluje obranyschopnost rostlin.

Mnoho výborných Fair Trade čajů  můžete zakoupit v našem krámku.

 

MjI5YWM4M