Jačí krámek      


Co nevíte o kakau

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je vždyzelený strom dosahující výšky 6-10 m. Plody vyrůstají přímo na větvích či na kmeni. Plod je zpočátku zelený, později žlutý až hnědý, semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemením, velikostí mandle. Uložena jsou v bělavé až načervenalé chutné dužnině. Usušeným semenům říkáme kakaové boby.

Mayové z jižního Mexika a Guatemaly ze semen připravovali nesladký nápoj, který se podával u příležitosti náboženských obřadů již na počátku letopočtu. Plody byly natolik ceněné, že se zároveň používaly jako platidlo, 10 kakaových bobů mělo cenu králíka, za 100 bobů bylo možné koupit otroka. I v pozdější říši Aztéků v centrálním Mexiku, kam se od Mayů používání kakaa rozšířilo, se plody platilo. Největší vývozce kakaa najdeme v rovníkové Africe - zejména Cote d Ivore a Ghana patří mezi významné pěstitele kakaovníku. Další plantáže jsou v Brazílii, Malajsii a Inodonésii. Největší konzumenty kakaa najdeme však v Evropě a Severní Americe. Švýcarsko, Německo, Norsko a Velká Británie figurují na prvních místech ve spotřebě kakaa na hlavu, následovány Spojenými státy, Francií a Španělskem. Podobně jako banány se k nám kakao dopravuje z tropických zemí, kde se při jeho pěstování ubírá místo původnímu lesu. Ostatně jako naše zemědělství vytlačilo lesy z nížin, podobně zemědělství v tropech postupně tlačí na tropické lesy. Při produkci kakaa na velkých plantážích se používá nejméně 30 různých pesticidů. Lidé, kteří tyto jedy pravidelně rozprašují na rostliny, trpí nemalými zdravotními problémy - od krvácení z nosu přes závratě, kožní vyrážky a menstruační poruchy, až po dýchací a oběhové poruchy znemožňující těžkou práci na plantáži, které někdy vedou až k výpovědi. Také naše zdraví je nadměrným používáním pesticidů na jižních plantážích ohroženo: zbytky nebezpečných látek se totiž objevují v oblíbených tabulkách čokolády. Jedná se o chemikálie, jejichž používání bylo u nás dávno zakázáno – o látky prokazatelně zapříčiňující rakovinu a také o sloučeniny narušující hormonální soustavu a způsobují neplodnost a různé poruchy u dětí.

Přitom kakaovník lze docela snadno pěstovat i organicky - bez použití nebezpečných látek. Producenti zapojení do Fair Trade pěstují kávovníky ve stínu tropického pralesa bez používání pesticidů a chemických hnojiv. Sklizeň probíhá ručně a kakaové boby se ihned po sběru vyjmou z kakaových plodů. Spolu s dužinou se pak fermentují, což kakau dodá charakteristickou barvu, chuť a vůni, které se později zvýrazní pražením. Nejprve se však fermentované kakaové boby nechají vyschnout pod tropickým sluncem, ručně přeberou a připraví na přepravu do Evropy, kde se podle zásad kontrolovaného ekologického zemědělství dále zpracovávají pražením. Opražené boby se nahrubo nadrtí a různé druhy bobů se podle utajovaného poměru namíchají k dosažení ideální vyvážené chuti. Část z této hmoty se využívá přímo při výrobě čokolády. Z druhé části se vylisováním odstraní kakaové máslo, zbytek se jemně namele na prášek a proseje. Tak získáme kakaový prášek.

Zatímco všem Evropanům, kteří v životě neviděli kakaový keř, je chuť čokolády důvěrně známá, zaměstnanci místních kakaových plantáží ji většinou nikdy neokusí. Nemohou si to dovolit: Aby se svými výdělky vůbec uživily, musí rodiny posílat pracovat i malé děti. Ženy, kterých plantáže zaměstnávají více než mužů, dostávají pouze poloviční výplaty za stejnou práci a stává se, že přijdou o práci okamžitě, jakmile otěhotní. Některé plantáže zaměstnávají pouze ženy, které prokáží, že byly sterilovány. Dlouhodobých pracovních míst je stále méně, přibývá hůře placených krátkodobých kontraktů.

 

YTRjZTh